In de middaghandel liepen de verliezen terug en werden dankzij een vrij vlakke opening van Wall Streetgrotendeels weggewerkt. De AEX-index, die even in de plus stond, sloot uiteindelijk 0,2 procent lager op 298,68 punten. De MidKap-index steeg 0,1 procent tot 479,28 punten. De beurs in Frankfurt won 0,3 procent, terwijl de toonaangevende indices in Londen en Parijs tot 0,8 procent verloren.

Kredietbeoordelaar Moody’s gaat de komende 3 maanden kijken of Frankrijk nog wel de hoogst mogelijk beoordeling, AAA, verdient. Moody’s ziet een verslechterende schuldpositie van het land, onder meer vanwege de fiscale en economische hervormingen in Frankrijk en vanwege de noodsteun die het land verstrekt aan banken en andere lidstaten van de eurozone.

Groeiverwachting

De Franse minister van Financiën François Baroin zei in een reactie dat Frankrijk er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat Moody’s de AAA-beoordeling laat staan. Wel zei hij dat de economische groeiverwachting van 1,75 procent in 2012 misschien te hoog gegrepen is. Baroin, ziet zelfs een risico dat de groei lager dan 1,5 procent uitkomt.

De economische groei in China daalde van 9,5 procent in het tweede kwartaal tot 9,1 procent in het derde kwartaal. Het was de derde achtereenvolgende daling op kwartaalbasis. De financiële onrust in de wereld, stevige inflatie en afnemende vraag naar Chinese producten worden gezien als enkele oorzaken van de afnemende groei.

Banksector

De waarschuwing van Moody's had vooral effect op de banksector. In Parijs verloren BNP Paribas, CréditAgricole en Société Générale tussen 3 en 5 procent. In Amsterdam leverde Aegon 4,1 procent. ING vormde een uitzondering met een winst van 1,1 procent.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM (min 2,5 procent) behoorde in Amsterdam tot de sterkste dalers, nadat maandagavond bekendgemaakt werd dat Pierre-henri Gourgeon aftreedt als hoogste baas.

De euro daalde van 1,3770 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag tot 1,3710 dollar. De prijs van Brentolie herstelde na een daling eerder op de dag tot 110,75 dollar per vat (plus 0,5 procent). Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 1,7 procent duurder en kostte 87,87 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl